Biologische voeding voor honden en katten!

Biologische hondenvoeding en kattenvoeding van hoogwaardige herkomst en kwaliteit is onze specialiteit. Al onze (vlees)produkten zijn gegarandeerd vrij van verborgen conserveringsstoffen, kunstmatige vitaminen, kleurstoffen, aroma’s, emulgatoren, stabilisatoren, suikers, smaakversterkers en nitrietpekelzout.
(Verzendkosten: € 4,95 per bestelling). Voedingsadvies is gratis en vrijblijvend: 06-12920076

Obesitas / Diabetes

Overgewicht en diabetes komen bij dieren in de natuur nooit voor...

Veel honden en katten lijden aan vetzucht en de daaruit voortkomende problemen zoals diabetes en een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker. In veel huishoudens beschikken de dieren de hele dag over een gevulde etensbak. Net als bij mensen lijkt het dier de hele dag te kunnen en te willen eten. Ook zijn er dieren die helemaal niet zoveel eten en toch veel te dik worden. Hoe komt dat? 

Recentelijk onderzoek wijst uit dat er geen andere groepen van stoffen in het lichaam zijn die zoveel invloed hebben als hormonen. 
En uitgerekend hormonen zijn stoffen die door voeding heel makkelijk te beïnvloeden zijn. Het honger- en verzadigingsgevoel worden gesignaleerd in de hersenen. Hoe ideaal is het voor een voedingsproducent als je aan voeding stofjes kunt toevoegen die deze natuurlijke signalen negeren en de dieren maar laat dooreten? 

Koolhydraten
De bekendste stof die grote invloed heeft op het hongergevoel is suiker. Of wat algemener: koolhydraten. Veel mensen realiseren zich inmiddels dat een dagelijks bombardement van suikers, witte bloem en geraffineerde koolhydraten bijzonder slecht is voor het lichaam. Het bloedsuikergehalte stijgt, de alvleesklier staat de hele dag insuline aan te maken (insuline is het dikmaakhormoon). Overgewicht, diabetes, hartziekten, Alzheimer en kanker zijn het gevolg. Doordat de mens en - in mindere mate - de hond alleseters zijn kan het echter wel even duren voordat het lichaam in protest komt.

Voor de kat heeft het grote gehalte aan geraffineerde koolhydraten en suiker in haar voeding desastreuze gevolgen... Obesitas, diabetes, blaasgruis, problemen aan de lever en de alvleesklier zijn aan de orde van de dag. Het signaalsysteem van een kat zit zo elkaar dat ze ophoudt met eten als ze genoeg heeft. Het is van nature ingesteld op wat ze oorspronkelijk at: veel eiwitten en vetten, met slechts een klein beetje koolhydraten. Daarbij gaf de hoeveelheid eiwit en vet het lichaam het natuurlijke sigaal af van verzadiging (stop: genoeg gegeten...).
De dagelijkse voeding van de kat ziet er tegenwoordig anders uit: overwegend koolhydraten. Hierdoor krijgt haar lichaam ook geen signaal meer door dat het vol zit. Daarbij komt dat haar lijf niet met grote hoeveelheden koolhydraten om kan gaan. Haar alvleesklier blijft hierdoor insuline produceren en de basis voor diabetes is gelegd... Intussen blijft de kat braaf haar brokjes (boordevol koolhydraten) zonder enige remmingen eten en wordt bovendien door een bijkomend tekort aan vocht het hele proces nog wat sneller in gang gezet.*

De enige oplossing voor de diabetes-epidemie onder katten is het verwijderen van de geraffineerde koolhydraten uit haar voeding. 
Laten deze geraffineerde koolhydraten nu net de goedkoopste en meest winstgevende grondstoffen voor de Pet Food industrie zijn..... zowel in droog als natvoer. (In "brokjes in smakelijke saus" zit weinig tot geen echt vlees: deze bestaan overwegend uit geraffineerde soja.) 

Terra-Pura is erin geslaagd een droogvoer voor katten te ontwikkelen met een groot gehalte aan gezonde dierlijke eiwitten en vetten, en met een acceptabel gehalte aan gezonde onbewerkte koolhydraten. Deze brok is overigens ontwikkeld naar de vraag van klanten. Helemaal zonder koolhydraten is het niet mogelijk een droge (koudgeperste) brok te produceren. Iedere fabrikant die beweerd dat het zonder koolhydraten kan liegt dat ie barst... (Een brok op basis van vlees en groenten houdt namelijk niet... die valt geheel uit elkaar.)

Smaakversterkers
Naast de geraffineerde koolhydraten zijn er nog twee groepen van invloedrijke stoffen die uit de voeding van huisdieren verwijderd zouden moeten worden: smaakversterkers en aroma's. De smaak is de centrale wegwijzer voor het lichaam hoe een stof verteerd dient te worden. Voor het verwerken van vlees zijn namelijk andere spijsverteringsappen gewenst als voor een wortel. 

In huisdierenvoeding worden onmogelijke hoeveelheden smaakversterkers ingezet. Zoals het omstreden glutamaat bijvoorbeeld, maar ook de vervanger hiervan: gist-extrakt. Daarbij komen ook nog de aromastoffen (het volledige register van EU toegestane aroma's bevat 66 pagina's). Hoe komt het dat de voedingsindustrie smaakversterkers en aroma's nodig heeft voor huisdierenvoeding? Juist... vanwege de acceptatie. 
Acceptatie is het centrale probleem in de wetenschap der diervoeding. In de natuur speelt dit probleem niet: er bestaan geen leeuwen die plotseling geen antilopen meer lusten. Hoe anders is dat met de hond en de kat? Zij krijgen louter afval voorgezet. Afval uit allerlei bronnen: dat moet je wel aantrekkelijk zien te maken. 

Zonder smaakversterkers en aroma's zouden huisdieren hun voeding met zekerheid laten staan. Het manipuleren van de smaak met smaakversterkers en aroma's leidt ook bij mensen tot overgewicht. Studies naar de werking van glutamaat en gist-extrakt bewijzen dat deze stoffen het verzadigheidsgevoel op dusdanige wijze manipuleren dat er meer gegeten wordt dan het lichaam nodig heeft.

Soja
Een door de industrie veelgeprezen en veelgebruikte grondstof voor zowel droog- als natvoer. Deze plant bevat echter hormoonachtige stoffen die voor nadelige effecten in het lichaam kunnen zorgen. Het dagelijks consumeren van soja kan zowel bij mens en dier tot ernstige schildklierproblemen leiden. De schildklier speelt een centrale rol in de hormoonhuishouding. Een studie uit 2009 liet zien dat een teveel aan soja tot een verdikking van de schildklier bij honden leidt.** Een andere nevenwerking van een te hoge soja-consumptie zijn bloedingen in de darm en winderigheid. Soja wordt lang niet overal op het etiket aangegeven. Meestal zit het ware aandeel soja verstopt in het ruwe vezel of ruw eiwit percentage. 

BPA
De plastic verpakking als dikmaker? De weekmaker BPA (Bisphenol A) in plastic verpakkingen en coatings is een stofje wat slechts in zeer kleine hoeveelheid grote schade aan kan richten in de hormoonhuishouding van mens en dier. BPA is niet alleen van grote invloed op de geslachtshormonen, het is ook van invloed op hormonen die met verslaving en drang te maken hebben. Op die manier kan de stof het gedrag bij de opname van voedsel sterk beïnvloeden. Bovendien verslechtert BPA de werking van insuline en denkt het lichaam dat er insuline tekort is. De lichaamscellen worden daarbij toenemend op hetzelfde moment doof voor het hormoon, waardoor de insuline aanmaak verder gestimuleerd wordt. Op die manier circuleert er steeds meer "dikmaakhormoon" door het lichaam, veranderen normale lichaamscellen in vetcellen, en wordt het dier dikker en dikker.*** Bijna alle voeding van huisdieren is in plastic rollen, kuipjes, schaaltjes en/of zakken boordevol schadelijke weekmakers verpakt. 

Dieetvoeding
In 2007 zijn er miljoenen verpakkingen teruggeroepen van een Canadese diervoederproducent die het zware metaal chroom aan zogenaamde dieetvoeding had toegevoegd. Omdat chroom invloed heeft op de regulering van de stofwisseling zou het de gewichtstoename bij huisdieren moeten indammen. Het was echter niet getest op huisdieren. Het betrof wereldwijd meer dan 50 merken, er storven veel dieren aan acuut nierfalen. Dieetvoeding is het standaard antwoord van de voedingsindustrie op een proleem wat men eerst zelf creëert. Verstandiger zou het zijn de oorzaken weg te nemen in plaats van symptomen (zinloos) te bestrijden. Ook bij mensen is aangetoond dat 'lightvoedingen' niet bepaald bevorderlijk zijn voor de gezondheid!

Het assortiment van Buddy's Bite bevat geen produkten (en verpakkingen) met hormoonverstorende stoffen.
Geef uw dier 2 maaltijden per dag volgens de algemene richtlijnen die aangeven staan op de verpakking. Laat uw dier vooral langzaam afvallen over een periode van enkele weken. Voor dieren is een ‘crash-dieet’ zeer stressvol en ongezond. 

*bron: 2014 Cornell University: John P. Loftus: De samenhang van overgewicht bij honden en katten. (Katzen würden Mäuse kaufen - H.U. Grimm)
**bron: 2009 iov verschillende universiteiten gefinancierd door Royal Canin, Jean W. Dodds (Katzen würden Mäuse kaufen - H.U. Grimm)
***bron: 2013 Napels: online vaktijdschrift PlosOne, China: Cell Death and Disease, 2014 Harvard School of Public Health (Katzen würden Mäuse kaufen - H.U. Grimm)

hondenvoeding biologisch

ONZE PRODUCENTEN

TERRA-PURA BIOLOGISCHE TIERNAHRUNG

KAY KLEIN’S HUNDEMANUFAKTUR

ZWERGNASE BIO-KRÄUTER

kattenvoeding biologisch

VIDEO’S:
Beelden zeggen meer als woorden....
Interviews en filmpjes met onze leveranciers.

VRAGEN? MAIL ONS:
info@buddysbite.nl

 
Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze webwinkel te faciliteren/ het inloggen te vergemakkelijken.
x